20100124

091229 - 12:31 // Vuurtoren in eindejaarsornaat! (Foto: Luna L.)



het overschot van de wereld

... omdat ik vanuit de poëzie in de pharologie versukkeld ben.

Dat gedicht van Verhaeren heeft bij mij een aantal vragen opgeroepen, en dus begeef ik mij een eindje op het pad van vuurtorens.

Beknopte geschiedenis van de vier opeenvolgende vuurtorens van Nieuwpoort.

Een verkoopakte van 1306 [KL] vermeldt reeds het bestaan van twee vuurtorens in Nieuwpoort. Algemeen wordt aangenomen dat een eerste stenen "Groote Vierboete" of "Steine Vierboete" op de linkeroever gebouwd werd in 1284 [RD] onder Gewijde van Dampierre, ongeveer rechtover de monding van de Piete of Kreek van Lombardsijde in de havengeul, en op 1500 m NNW van het marktplein.
De toren geraakte bouwvallig en werd in 1858 gerestaureerd. In 1863 krijgt hij een lamphuis (zie foto), een afdankertje van Oostende. In 1892 werd hij terug in zijn oorspronkelijke staat hersteld, waarbij men wel een soort rondgang (uitkraging) aanbouwde [CW] (zie foto op 0117).
Het was een zeskantig bouwwerk van ongeveer 30 m hoog, met een diameter van 7,4 m en 70 cm dikke muren, gebouwd in grijze "moeffen", een soort grote bakstenen die toen in gebruik waren.. Er waren drie standvensters naar noord, noordwest en west.
Omdat hij als richtpunt zou kunnen dienen voor de oprukkende duitsers werd hij in 1914 door de belgische genie opgeblazen. In april 1996 werden de fundamenten op de Krommehoek opgegraven en later tegen vandalisme weer dichtgegooid. (Waarmee NPT een beschermd monument heeft onder de grond!)
Een houten "Cleene Vierboete" zou iets later dan de eerste gebouwd zijn, iets dichter naar de zee toe. In 1414 werd hij in steen verbouwd. Omstreeks 1594 werd hierrond een klein fort aangelegd: "Fort Viervoet". Toen Maurits van Nassau Nieuwpoort wilde veroveren, stak hij de havenmonding van oost naar west over om dat fort in te nemen. Na vernietiging door franse beschietingen in 1793 werd het in 1794 afgebroken.

Nadat de eerste vuurtoren niet langer te gebruiken was, want door verslibbingen en verzandingen al te ver van de havenmonding kwam te liggen, werd een tweede, nieuwe vuurtoren gebouwd in 1881. Hij lag op de rechteroever, op 100 m van de zee en op 250 m van de IJzermonding.
Deze vuurtoren werd op 30 oktober 1914 tijdens de slag van de IJzer vernietigd door geschut van een Britse oorlogsbodem. [EH]

Op dezelfde plaats werd in 1926 een derde vuurtoren gebouwd. Begin september 1944 werd deze toren door de Duitsers bij hun aftocht opgeblazen.

Tenslotte werd daar in 1949 de vierde gebouwd, die er voorlopig nog staat, maar sterk bedreigd wordt door afkalving van de duinen.

Terloops: De 'sterkte van Verbanck (Verbant)' was niet meer dan een soort mast met onderstel op een duin, een 50 m west van de Albert I-laan tussen Franslaan en Elisalaan. Franciscus 'Sissen' Verbanck had de uitbating verworven om daar vanaf 15.04.1825 het binnenlopen van een schip aan te kondigen aan de bewoners en vooral de vissersfamilies. Dit gebeurde door het hijsen van een wit-blauwe [VP] (groen-witte [LB]) vlag.
's Avonds zorgde hij voor het aansteken van een lamp. Het was dus een eerste vorm van loodswezendienst te Nieuwpoort. [VP] [LB]
Er bestaat wel onduidelijkheid omtrent deze benaming, omdat de gewone vuurtoren door een familie Verbanck uitgebaat werd. En die lag bij de 'redan' ofte 'hoornwerk' die ook 'sterkte van Vauban' genoemd werd. [GD]

Vuurtorens in het algemeen.

AS: Bij vuurtorens denken we al te snel aan het branden van vuren op torens. En vergeten daarbij dat een vuurtoren ook overdag zijn belang had als baken!

Vuurtorens ontstonden uit gewone open vuren die af en toe en liefst op een hoogte zoals klip of duin, werden aangestoken om zeevarenden te helpen bij het vinden van de haven. En minder om zeewegen met hun eventuele hindernissen zoals zandbanken of klippen aan te duiden. Later werden die vuren in ijzeren manden op houten constructies aangestoken, en tenslotte bouwde men stenen vuurtorens. De beroemdste is wel de vuurtoren van Alexandria op het eiland Pharos (pharology!), die in de Oudheid tot de zeven wereldwonderen gerekend werd.

Onze vuurtoren werd waarschijnlijk niet alleen voor de visserij, maar ook voor de toenemende zeehandel gebouwd. En dat in een periode waarin de Hanze-koggen maritieme kontakten aanknoopten met de steden van Vlaanderen. Het handelsnetwerk van de Duitse Hanze (*) strekte zich uit van de Atlantische Oceaan tot in de Baltische Zee. In de ene richting werden vooral wijn, zout en Vlaams laken verscheept, in de andere vis, hout, bontwerk, graan en asse, pek en teer. [NS]
(*) vereniging van havensteden in noord en noordwestelijk Europa.

  
   Vuurtorens (e.a.) langs de vlaamse kust !  [GM] 

Verlichting in vuurtorens.

In de spits van de oude stenen vuurtorens brandde men, enkel bij zwaar weer en bij opkomend tij, takkebossen, riet en (rogge)stro, later ook kaarsen en kolen (*). De eerste zijn m.i. héél vluchtige brandstoffen, en ik vraag mij dan ook af hoelang en hoe vaak men daarmee een vuur kon onderhouden en waar men de brandstof bleef halen? Of gebruikte men ook turf? (**) Waarom die spits? Tegen uitwaaien, tegen uitregenen? Als schoorsteen? Werd overdag opzettelijk een rookkolom als baken onderhouden? Bij stormweer, dat de rook uiteenblaast? (Zie etsen hieronder!)
Ik durf zelfs de vraag stellen of er niet in plaats van één groot vuur drie kleinere vuren onderhouden werden vóór de vensters. In de pikdonkere nacht van een tijd zonder lichtpollutie had men waarschijnlijk wel genoeg aan een betrekkelijk klein vuur. Het moest immers niet zozeer van op 2 à 4 km gezien worden maar enkel bij het binnenvaren van de haven.
Vanaf ongeveer 1750 kwamen lampen in gebruik, die gestookt werden met walvisvet, koolzaadolie, petroleum ... En die door opeenvolgende technische verbeteringen werden tot wat ze nu nog zijn.
En laten we bij dit alles niet vergeten dat langs onze kusten al vrij vlug (+-1200) een begin van loodsdienst bestond! In eerste instantie ging men te rade bij plaatselijke vissers, en in de loop der eeuwen werd die 'geöfficialiseerd'. [VP]

(*) Kolen kwamen pas later in gebruik waar men ze dicht bij de zee of een stroom vond, vooral in Engeland.
Misschien kwamen de kolen voor de nederlandse vuurtorens vanuit het Roergebied of Wallonië via de grote rivieren? Voor Vlaanderen volgden ze allicht dezelfde weg en verder de zee, naast de, waarschijnlijk hogere, aanvoer uit Engeland [JB]. Misschien ook uit Noord-Frankrijk? In 1760 gebruikten 21 van de 25 voornaamste lichtbakens in Groot-Brittanië kolen.
Een engels auteur vermeldt dat een kolenvuur tot op 30 mijl (?) kon gezien worden, en men blaasbalgen gebruikte om het vuur aan te wakkeren.
(**) Ik vind er nérgens melding van, maar ik vind dit best aannemelijk. Turf, ook gekend als veen, werd in het westen van Nederland gestoken (Vinkeveen, Hoogeveen, Amstelveen, Heerenveen, ...). In Vlaanderen sprak men van 'moere' en 'deerink': Moerkerke, Moerbrugge, Moerzeke, Moerbeke, Moere, De Moeren, ..

Vragen rond het "Fort Vierboete"

Ik had graag willen vertellen waar het Fort Viervoet ofte Fort Vierboete ofte Viervout ofte ... lag en ging dus grasduinen. Helaas zijn nauwkeurige plaats-bepalingen in oude dokumenten schaars, en blijken oude landkaarten soms gevaarlijke getuigen.
In Flandria Illustrata (1641) van Antonius Sanderus zijn op de kaart van Veurne in de verte ' 't groot fort ' en 'Grote vierboed' te zien. [GD]
Op een schilderij over de Slag bij Nieuwpoort en van de hand van ene P.Bast [SN] (datum, en verdere gegevens over de schilder vind ik niet) staat een kleine versterking rond de Groote Vierboete en een fort bijna op het strand.
Maar ... op een ongedateerde ets betreffende de Slag bij Nieuwpoort uit het Rijksmuseum Amsterdam en van de hand van ene Frederik Mullen (duitser (?), want duitse tekst op kaart - verdere gegevens vind ik niet, maar waarschijnlijk uit de 17e eeuw) liggen er drie forten, waarvan twee met vuurtoren: de Groote, de Kleine en het Fort Triniteyt verder naar het strand toe!
(Fort Triniteyt zou maar een korte periode bestaan hebben in het vierde kwart van de 16e eeuw. [GD][LB] Maar op een franse kaart van 1689 staat er nog een fort genoemd 'Trinité'!)
Nauwkeurigheid? Lombardsijde ligt op een verdacht vreemde plek! De IJzer heet 'Brugsche Vaart' en loopt zonder blikken of blozen dwarsdoor Fort 'Newen Dam' (Nieuwendamme) ...
Op een, heel nauwkeurig, franstalig plan van 1703: één fort rond 'le Virvout'.
Op de beroemde (en onlangs in facsimile heruitge-geven) Ferrariskaart van 1777 staat slechts één fort " 't Fort Viervoet " getekend, iets ten noorden van de vuurtoren.
Op een militaire stafkaart van +-1832 gebaseerd op de Ferrariskaart [SN] ligt er één, ook rond de Grote Vierboete.

Zou ik durven veronderstellen dat een Fort Vierboete ongeveer lag achter het bedrijf Westdiep, waar nog sporen (brugje) te vinden zijn van een verdwenen oesterput, die bestond uit woonst, bijgebouwen én herberg (1922-1974 [LB])? Misschien werden putten uit de oude omwalling van het fortje gebruikt voor de oesterputten. In elk geval was er ook een sasdeur(tje) om die putten vanuit de havengeul te vullen.
[veronderstelling bevestigd door GD]
PS: 1. Op een kaart van 1889 staat op die plaats een 'In den vuurtoren - Cabt' vermeld! Staat 'Cabt' voor 'cabaret'? Op een stafkaart van 1917 staat het al niet meer.
2. Na afbraak van die oesterput stond er een tijdje een dancing 'La Poulie'. Nog later werd er een taverne-restaurant gebouwd, dat onder verscheidene namen tot op heden bleef bestaan.

Stuk uit de kaart van Veurne in Flandria Illustrata van Sanderus.



Stuk uit de kaart van Frederik Mullen.
Let op de brug die Maurits van Nassau bouwde om vanaf het oosterstrand Nieuwpoort (en vooraf Fort Vierboete) te bereiken.
Hier keren soldaten, ten dele al wadend, terug want de spanjaarden zijn vanuit datzelfde oosten aangekomen en de slag is al begonnen! Deze speelde zich af op het strand en in de duinen.

Voor mijn dichterlijke impressie uit 2000 zie:
poëzie // multimediapoësie //Slag bij Nieuwpoort

 

Kerktorens als vuurtorens? (Eigenlijk was dit de aanzet tot dit onderzoekje!)

Werden kerktorens gebruikt als vuurtorens?
Voor zover ik op het Internet ontdek is in de Lage Landen de Brandaris (1594) op Terschelling de oudste en bekendste, nog werkende vuurtoren. De huidige, bakstenen, massieve, vierkante toren doet wel aan een kerktoren denken, maar is dat langs geen kanten. Een eerste vuurtoren, werd er gebouwd in 1323 als visueel herkenningspunt (!), maar stortte in 1570 (1593?) in zee. En een tweede stuikte kort daarop al tijdens de bouw in. "De Brandaris fungeerde als echte vuurtoren tot het midden van de achttiende eeuw, maar niet echt tot volle tevredenheid. De kaarslamp waarmee hij was uitgerust gaf veel te weinig licht. Zijn functie werd overgenomen door een vuurbaak op een naburig duin, omdat men het niet erg praktisch vond om bovenop de toren een kolenvuur brandende te houden. Maar in 1835 kreeg de Brandaris weer verlichting en werd hij, als eerste vuurtoren in Nederland, uitgerust met een draaiende Fresnel lens. In 1907 kreeg de toren elektrische verlichting, waarvoor Philips een speciale lamp, de 'Brandarislamp' ontwikkelde." [SR]
Over de kerktoren van Goedereede (1512) vertelt Wikipedia: "Sinds 1552 deed deze toren dienst als lichtbaken voor de scheepvaart. In het begin maakte men licht door middel van een open kolenvuur. In 1823 is de spits van de kerktoren verwijderd om de toren te kunnen gebruiken als vuurtoren." Geen voorbeeld van duidelijke tekst! De webstek van Goedereede zelf vertelt dat de toren van 1833 tot 1912 dienst deed als vuurtoren. En spreekt niet over vroeger. Dat maakt de zaak ook niet duidelijker!
De kerktoren van Westkapelle (1470) werd, nadat de kerk al in de 18e eeuw uitgebrand was, in 1817 in gebruik genomen als vuurtoren met lichtbaken. In die tijd was er al geen sprake meer van een open vuur, maar men gebruikte al olielampen met een reflector.

En Vlaanderen?
De webstek van Lissewege (Brugge) zegt uitdrukkelijk dat de toren (1275) nooit dienst deed als vuurtoren want te ver van zee stond.
De toren van Damme, oorspronkelijk met spits, dateert van 1225.
Op de grenzen van het vroegere Zwin liggen nog meer dorpjes met grote, hoekige kerktoren: Hoeke, Oostkerke, St.Anna-Termuiden, ... Ze werden gebouwd in de 14e eeuw of later. Rond 1350 was het Zwin al volledig ingepolderd of dichtgeslibd met enkele kronkelige, ondiepe geulen als rest. Kerktorens als vuurtorens?
"Het verhaal dat de "platte" torens van de Zwinstreek vroeger werden gebruikt als vuurtoren is een verhaal uit het rijk der fabelen. Het is onzin. Correct is dat door het verval van de Zwinstreek na de toenemende verzanding van het Zwin en het verschuiven van de economische metropool van Brugge naar Antwerpen (en later Amsterdam) er onvoldoende middelen waren om de spitsen op kerktorens te onderhouden, dus kwamen ze na verloop van tijd in verval (en werden ze afgebroken). Het is al dan niet duidelijk in hoeverre er al spitsen op de betreffende torens stonden." [ES]
De bouw van de St.Niklaas-kerk te Veurne werd begonnen in de 13e eeuw en liep door in de 14e eeuw met het verhogen én met het bouwen van een spits. Die in 1866 afgebroken werd. Veurne ligt in vogelvlucht op een kleine 6 km van de zee. "Ik heb nooit iets ontmoet dat in die richting wees." [JA]
De toren van de St.Laureinskerk te Nieuwpoort deed nooit dienst als vuurtoren.

Andere kerktorens vind ik niet! Noch in Duitsland, Groot-Brittanië, Frankrijk, Scandinavië ...
En ... wat die grote kerktorens in die kleine stadjes en dorpen betreft, begin ik meer en meer de indruk te krijgen dat ze toen ook al bouwden om elkaar de ogen uit te steken.

Zou ik durven besluiten dat Verhaeren zich een ruime dichterlijke vrijheid heeft toegekend? En daarmee een kerktoren/vuurtorenlegende creëerde? Of bestond die al?
Maar mijn interpretatie van Rilke's gedicht blijft geloofwaardig, want ... Verhaeren inspireerde Rilke tot de reis!

Besluit.

Bij dit 'onderzoek' heb ik weer moeten vaststellen hoe gevaarlijk geschiedkundige bronnen, vooral dan amateuristische, kunnen zijn. Met het grootste gemak wordt iets beweerd en later overgenomen! Ik vond een tekst waarin onze vierboete met rode, en in een andere met gele bakstenen gebouwd werd. Voor mij zijn ze grijs. Een andere, nogal officiële, tekst plaatst de twee vierboetes zonder blikken of blozen op de rechteroever van de IJzer. Een boek dat zich als ernstig aanbiedt vermeldt dat vuren ook onderhouden werden "... op de platte daken van de belforten"! Hoger werd al duidelijk hoe tegenstrijdigheden zich binnen eenzelfde tekst gaan verschuilen.
Eigenlijk had ik misschien wel beter mijn suggesties over het gebruik van turf en de kleine vuurtjes weggelaten. Binnenkort zijn ze evangelie!

En - me dunkt - er worden bijlange niet genoeg vragen gesteld vanuit het gezond verstand.

Bronnen.

[CW] = Camille Wybo - 'Nieuport, ancien et moderne' - 1904
[EH] = Etienne Heyde - http://www.zone-nieuwpoort.be/
[ES] = Estelle Slegers, erfgoedcoördinatrice Knokke-Heist - e-mail
[FM] = commons.wikimedia.org/wiki/File:Nieuwpoort1.jpg - pas sedert januari 2009 op het net!
[GD] = Guido Demerre - mondeling

[GM] = Gerardus Mercator - 'Flandria' (kaart) - 1570
[JA] = Jan Van Acker, erfgoedconsulent Veurne - e-mail
[JB] = Jacques Beun - mondeling
[KL] = Karel Loppens - 'Geschiedenis van Nieupoort' - 1953
[LB] = Lucien Billiet - 'Nieuwpoort-Bad in woord en beeld' - 1982
[NS] = naar een artikel in 'Nieuwpoort Uw Stad' nr.3 1996
[RD] = R.Degryse - 'Nieuwpoort tot omstreeks 1302'- 1987
[SN] = 'Slag bij Nieuwpoort' - catalogus - 2000

[SR] = http://www.seniorennet.be/forum/viewtopic.php?p=967241&sid=b464c31b80c3b54159f87a4e912a210c
[VP] = 'Voiliers-pilotes des bancs de Flandre' - J.Leblanc&F.Philips - Paris - 2004 - ('la bretèche de Verbanck' d'après A.Geryl&J.Bonte - ??)
http://en.wikipedia.org/wiki/History_of_lighthouses
http://www.leuchttuerme.net/
http://www.pharology.eu/


LATER TOEGEVOEGD !!!

op 20100218

Mijn vraag aan www.ikhebeenvraag.be (20100214):

Het verhaal gaat (vb. in 'Les tours au bord de la mer', gedicht van Emile Verhaeren) dat langs de kusten van de Lage Landen (en elders?) vuren onderhouden werden op platte kerktorens om de toegang tot havens te tonen aan zeevaarders (vissers, e.a.). Damme, Veurne, Lissewege, Nieuwpoort, ??? Ik heb hieromtrent enig onderzoek, bij plaatselijke historici en op het internet (voor gans Europa) gedaan, en géén enkel bewijs hiervan gevonden. Legende of waarheid?

Hun antwoord (20100217):

Beste Rudolf,
De verklaring van de vlakke kerktorens in de kuststreek als vuurtorens duikt inderdaad geregeld op. Bewijzen hiervoor zijn er echter niet, niet in de geschreven bronnen en ook niet in de kerktorens zelf, waar men bijvoorbeeld brand- of vuursporen zou kunnen verwachten.

Het verhaal van de vuren bovenop de kerktorens om de scheepvaart te geleiden mag dus allicht naar het rijk der fabelen worden verwezen. De oorsprong van die legende kan misschien worden gezocht in romantische ideeën over de samenhang tussen het landschap en de (middeleeuwse) architectuur in dat landschap. Voor de Zwinstreek en de Ijzermonding gelden de vlakke kerktorens dan als bakens in het vlakke landschap; als voormalige vuurtorens zouden ze zo getuigen van de economische bloeiperiode van die gebieden tijdens de late middeleeuwen.

Tot slot kan men nog bedenken waarom men het in zijn hoofd zou halen om bovenop een kerktoren vuren aan te steken. Het zou immers een reëel risico op een kerkbrand betekenen, aangezien in de kerken heel wat hout stak (overdekking van het interieur, dakconstructie). De recente brand van de kerk van Galmaarden toont aan dat er weinig nodig is om in een gebouw een verwoestende brand te veroorzaken.

Deze vraag werd beantwoord door:
Vincent Debonne
Erfgoedonderzoeker bouwkundig erfgoed

Vlaams Instituut voor het Onroerend Erfgoed
Vrije Universiteit Brussel

**************************************************************************
op 20100328 na reis in Vendée & Charente.

* De vuurtoren van Pointe de Barfleur-Gatteville (1775) verbruikte 600 kg steenkool per nacht!

* De enige franse vuurtoren op een kerktoren werd ingericht op de toren van de Abbaye de St.Mathieu (1692) in Plougonvelin - Finistère. Hij werd gestookt met steenkool en dat alleen in heel donkere herfst- en winternachten. Wegens het brandgevaar werd al in 1695 een lampion geplaatst met olielampen. Buiten gebruik gesteld in 1835.

Bronnen:
'Guide des Phares des Côtes de France' door Xavier Mével // 2004 - Ed. du Chasse-Marée - Douarnenez //
Internet.

**************************************************************************
op 20110129 na een bezoek aan het Musée de la Flandre in FR-Cassel.

Op een schilderijtje dat een haven met strandzicht weergeeft staat een kerktoren waartegen aan een vrij lange armconstructie een brandende vuurpot hangt.



Foto (detail in moeilijke omstandigheden): Toon Hillewaere

op 20121019 na het bezoek van Toon H. aan de expo "Fables du Paysage Flamand" in FR-Lille.

Kerktoren (of belfort ?) met vuurpot.



Hagar in de woestijn (detail) - Paolo Fiamingo // Foto: Toon Hillewaere

En hier kan men opnieuw de vraag zeggen of de schilders - de tweede afbeelding lijkt mij inderdaad een ingebeelde toren - die vuurpotten werkelijk gezien hebben of ze schilderden op basis van "van horen zeggen weten"?

op 20121110 na mijn bezoek aan de expo "Fables du Paysage Flamand" in FR-Lille.

De expo toonde zowat een honderdtal schilderijen uit de 16e eeuw, met vanalles en nog wat als onderwerp, maar steeds in een vlaams landschap. Je moet minstens 75 musea aflopen om die allemaal te zien te krijgen en dan loop je nog de privè-stukken mis.

La vocation de St.Pierre (detail) - Henri (met de) Blès // Foto: R.S.

Ik vind één vuurtoren tegen de bovenrand van het doek 'La vocation de St.Pierre' van Henri (met de) Blès (1510-1560). In een zeer fantasierijk landschap!
Is mijn vondst van één enkele vuurtoren, al heb ik er misschien wel een tweede gemist, een bewijs van het feit dat er in die tijd langs onze vlaamse én europese kusten - de oude meesters gingen vaak op europareis - weinig of geen vuurtorens te vinden waren? Gebrek aan belangstelling van de meesters zelf? Voorzeker niet. Want ze schilderden werkelijk àlles en meer.
... 'van horen zeggen weten' ... ?